Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Beslutet om du ska fortsätta arbeta eller gå ner i arbetstid beror på hur du mår under och efter behandling. Olika typer av motion kan minska tröttheten och öka energin. Ditt beslut att fortsätta arbeta är också beroende av din arbetsgivares stöd och flexibilitet.

Många som vill fortsätta jobba under behandling kan göra det till viss del. En anpassar sina arbetstimmar över en viss period, arbetar deltid o.s.v. Du kan också välja att ta en paus till du känner dig redo att gå tillbaka till din arbetsplats, eller beroende på din ålder och din ekonomiska situation, gå i pension.

I likhet med andra som lever med NET behöver du sannolikt gå på regelbundna läkarbesök, få behandlingar samt genomgå undersökningar för kontinuerlig uppföljning av din sjukdom. En del besök kan ligga på arbetstid, på mottagningar som inte ligger i närheten av din arbetsplats.

Fråga din läkare eller kontaktsjuksköterska om det finns sätt att minska restiden, såsom läkarbesök per telefon eller via internet, t.ex. Skype. Det finns också möjlighet att ta en del av behandlingarna i hemmet, antingen att du ger dig själv eller med hjälp av anhörig. Fråga din läkare eller kontaktsjuksköterska om råd.

Måste jag berätta för min arbetsgivare?

Det finns inga krav på att du ska berätta alla detaljer kring din diagnos och behandling för din arbetsgivare, men de bör känna till det som kan påverka din arbetsförmåga eller sådant som innebär en hälso- och säkerhetsrisk för dig eller andra.

Kontrollera de villkor som gäller hos din arbetsgivare och gör en bedömning av vilken information du bör dela med dig av, eftersom det kan variera mycket mellan olika arbetsgivare.

Du bör ge följande information:

  • Om och hur länge du planerar att fortsätta arbeta
  • Om du kan utföra alla nuvarande arbetsuppgifter
  • Om du vill att andra på arbetsplatsen ska få veta
  • Om och hur länge du behöver vara ledig för undersökning, behandling eller återhämtning
  • Om du tar läkemedel som påverka din arbetsförmåga eller säkerhet på arbetet
  • Eventuella anpassningar av arbetsmiljön eller arbetstimmar du kan behöva

Om du informerar arbetsgivaren om detta har du rätt att kräva att han eller hon inte sprider det vidare till någon.

Du kan behöva prata med din läkare eller kontaktsjuksköterska innan du svarar på dessa frågor, och vissa svar kanske du inte kan ge förrän du har påbörjat behandling. Om du tar betald ledighet av på grund av att du är sjuk, kan arbetsgivaren kräva sjukintyg från läkaren som bekräftar att du inte mår bra.

Om du vill ha mer information och råd om dina rättigheter, kan du kontakta försäkringskassan eller en arbetsterapeut. Din patientförening kan säkert också ge råd om vilka allmänna rättigheter man har på sin arbetsplats utifrån sina erfarenheter.

Christine, lever med NET

Christine ger råd kring att arbeta med NET

00:50

”Man måste prata med sin arbetsgivare och se till att man har en bra arbetsmiljö och att man inte känner stress, för det är inte bra om man har NET, man får modifiera utifrån sina egna behov”.

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hitta det stöd du behöver

Praktiska tips och verktyg

Ta del av praktiska tips från andra som lever med NET

Praktiska tips och verktyg

NET patient support groups

Patientföreningar inom NET

Patientföreningar för personer som lever med NET kan ofta ge dig både socialt och emotionellt stöd

Hitta en patientförening

Information om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen eller bukspottkörteln samt symtom på NET

Om NET

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.