Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Kostråd vid diarré

Diarré är ett symtom som uppkommer vid flera typer av NET. Kronisk diarré kan leda till uttorkning och viktminskning. Prata med din läkare om du får diarré. Rådfråga alltid din läkare innan du tar något läkemedel mot diarré eftersom dessa kan påverka vissa NET-behandlingar.

Allmänna hälsoråd vid diarré

Lenas berättar om kost

01:07

”I början undvek jag väldigt, väldigt mycket. I dag gör jag inte det, utan ibland så tar jag en semla.”

Inger berättar om sin kost

01:10

”Nu har jag gått ner väldigt mycket i vikt och har dietistkontakt och får råd. Man behöver fett, men man får också vara försiktig så att det inte blir för mycket.”

Nedsatt aptit och viktminskning

När du lever med NET kan du tappa aptiten om du mår dåligt på grund av dina symtom eller av biverkningar av din behandling. Detta kan på sikt leda till viktminskning som inte är bra.

Även om du inte känner för att äta, kom ihåg att en välbalanserad kost och en hälsosam vikt är viktigt för din återhämtning. Om du äter bra kan det också stärka dig både fysiskt och emotionellt när det gäller att hantera sjukdomen eller de behandlingar du kan få.

Fråga din läkare om hur du med hjälp av kosten kan påverka andra symtom från magtarmkanalen, t.ex. illamående, kräkningar, förstoppning eller magsmärta.

Ät fem till sex små måltider och mellanmål när du är hungrig.

Tips för att få i sig näring vid nedsatt aptit

  • Notera vilka tider på dygnet du är hungrig, ät vid dessa tidpunkter och begränsa inte hur mycket du äter
  • Ät näringsrika mellanmål med många kalorier och mycket protein, såsom nötter, yoghurt, ostar, ägg, milkshake, glass, flingor och efterrätter
  • Ha dina favoritlivsmedel nära till hands som mellanmål
  • Lägg till kalorier och protein till kosten i form av såser, smör, ost, grädde och nötter
  • Drick vätskor mellan måltiderna istället för till måltiderna. Om du dricker under en måltid kan du snabbt bli för mätt
  • Välj näringsdrycker eller fylliga drycker som mjölk eller näringsriktiga milkshakes eller smoothies
  • Be närstående eller vänner handla och laga mat när du är för trött för att göra det själv.
  • Överväg att att köpa färdiglagad mat eller att beställa livsmedel via internet.

Kosttillskott

Tala med din läkare innan du prövar olika former av kosttillskott, såsom vitaminer, mineraler, örter eller produkter från växtriket. Även naturliga kosttillskott kan ha påverka dina behandlingar.

Undvik produkter som uppger sig vara ”mirakelkurer” eller ”nya rön” för personer som lever med NET.

Undvik också produkter som påstås ha enbart fördelar, men inte några biverkningar eller produkter som är baserade på en ”okänd eller hemlig ingrediens” eller metod. Sådana påståenden är nästan aldrig tillförlitliga och produkten kan istället innehålla skadliga substanser, läkemedel eller okända ämnen.

Även om din läkare inte känner till alla detaljer om olika typer av kosttillskott, kan han eller hon ge dig råd om vilka kosttillskott som är bra eller mindre bra att äta.

Probiotikatillskott

Tillskott innehållande levande bakterier och jästsvampar som är bra för matsmältningssystemet kallas probiotika. En del personer som lever med NET kan tycka att det hjälper att ta dessa.

Du hittar probiotikatillskott i de flesta livsmedelsaffärer, som till exempel yoghurtdrycker som innehåller goda bakterier som lactobacillus eller bifidobacterium.

Dessa typerav bakterier finns i vissa mejeriprodukter och kan hjälpa personer med irritabel tarm samt NET.

Det är okänt hur probiotikatillskott hjälper personer med NET. En teori är att de hjälper personer med NET i tunntarmen genom att de ofta har ett överskott av bakterier som växer i tunntarmen och att probiotika återställer balansen mellan goda och “dåliga” bakterier.

Överskott av bakterier i tunntarmen är ett tillstånd som kallas SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) och det behandlas vanligtvis med antibiotika. Din läkare kan utföra ett enkelt utandningstest på dig för att se om du har detta.

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hitta det stöd du behöver

NET patient support groups

Patientföreningar inom NET

Patientföreningar för personer som lever med NET kan ofta ge dig både socialt och emotionellt stöd

Hitta en patientförening

Information om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen eller bukspottkörteln samt symtom på NET

Om NET

Praktiska tips och verktyg

Ta del av praktiska tips från andra som lever med NET

Praktiska tips och verktyg

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.