Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Ge dig själv tillåtelse att gråta

Att gråta är ett hälsosamt sätt att släppa ut sina känslor av förtvivlan, oro eller rent av ilska, men det kan kännas svårt att göra det framför andra.

 • Hitta en plats där du kan få utlopp för dina känslor, ensam och utan distraktioner.
 • Du kan upptäcka att det kan kännas lite lättare och till och med skönt efter att du fått ut dina känslor.

 

 • Be gärna en nära vän vara med när du känner dig ledsen och nedstämd och tårarna kommer.
 • Om tårarna på lång sikt blir för överväldigande, prata med din läkare, eftersom det kan vara ett tecken på depression som du kan få hjälp med och behandling för.

Lars berättar om hur han, som närstående fick hjälp

01:29

“Jag är i grunden hundmänniska så jag tog med min stora labrador och gick ut i skogen, vilket jag gör så gott som varje dag, satte mig på en stubbe och grät i flera timmar.”

Ta reda på vad som fungerar bäst för dig

Att lära känna igen sina känslor och hur du kan få uttryck för dom, kan hjälpa dig att hantera både din psykologiska och fysiska hälsa. Till en början kan du uppleva det lättare att prata med någon annan än din läkare eller kontaktsjuksköterska, någon som verkligen känner dig och förstår dina känslor. Ta reda på vad som fungerar bäst för dig:

 • Kontakta och gå med i en patientorgansiation
 • Be läkaren om en remiss till en psykolog eller kurator
 • Gå regelbundet till en kurator eller en terapeut

Berätta för vänner och familj

Det är upp till dig att bestämma när du ska prata med vänner och familj om din diagnos. Att dela hopp, rädsla och medicinska frågor med andra kan göra att ni kommer närmare varandra och minska din börda.

Börja med att fundera på hur mycket du vill berätta. Du kanske bara kort vill berätta vilken typ av NET du har, vilka symtom du kanske har och vilka behandlingar du kan komma att behöva.

Många berättar ofta för sin make/maka eller partner först, därefter för en del andra i familjen och för nära vänner. Det är också viktigt att berätta för barnen så att de förstår.

När du pratar med andra kanske du vill skriva ned de frågor som kommer upp så att du kan diskutera dem med din läkare eller din kontaktsjuksköterska.

Det kan kännas tillräckligt att förklara allt för en eller två nära vänner, antingen personligen eller på telefon, men det kan kännas tröttsamt att berätta för många, särskilt i början. Så be din närstående eller nära vän förmedla din sjukdom för andra nära vänner och ta den tid du behöver innan du tar upp kontakten med släkt och vänner. De kommer att förstå.

Om du vill dela med dig av dina tankar i grupp, med familj eller vänner som inte bor i ditt närområde, kan du försöka hålla kontakt med dem via social medier genom att skapa ett privat Facebook-konto eller använda en chatt-app på telefonen, t.ex. WhatsApp, eller kanske genom måntaliga e-postbrev eller telefonsamtal, för att berätta hur du mår. Patientorganisationen i Sverige heter CarpaNET och har både en hemsida samt regionala Facebook sidor där du kan komma i kontakt med personer som lever med NET.

Lars, lever med NET som närstående, om att berätta inom familjen

01:14

”Vi har naturligtvis berättat för våra barn, och de har i sin tur pratat med barnbarnen.”

Att berätta för andra, några tips:

 • Ta reda på vad som kan vara viktigt att berätta
 • Berätta först när du känner dig redo
 • Var beredd på frågor, men känn inte att du behöver besvara alla
 • Sätt gränser. Du behöver inte berätta alla detaljer om din diagnos för alla
 • Be en nära vän eller släkting att hjälpa dig att förklara sjukdomen för andra personer i din närhet

Hjälp dina vänner att anpassa sig

Dina vänner kan inledningsvis känna sig osäkra på hur de ska prata med dig om din sjukdom. De kanske behöver veta hur de ska förhålla sig. Berätta på vilket sätt de kan hjälpa dig. Det ger dem en chans att förstå dina känslor och önskemål.

Berätta t.ex. om den här hemsidan om de vill läsa mer om NET och få mer kunskap och förståelse för sjukdomen eller hänvisa dem till annan information de kan läsa om de är intresserade.

Inger ger råd om att berätta för familjen

02:12

”Cancer är väldigt laddat, det märkte jag på vänner, bekanta och arbetskamrater. Jag fick hur mycket råd som helst men ingen visste egentligen vad jag hade.”

När andra inte kan hantera din sjukdom

En del personer kanske inte klarar av eller kan relatera till det du berättar om din sjukdom. De kan känna sig osäkra över att prata om din sjukdom, och de kan välja att undvika dig så att de inte behöver göra det.

Låt dig inte nedslås av sådana reaktioner – det är inte alla som klarar av att prata öppet om tumörsjukdomar. En del kan inte lyssna på grund av sina egna tidigare erfarenheter eller känslor, inte på grund av dina.

Låt inte detta bli ett problem för dig. De kanske inte är de bästa att prata med för dig just nu. Sök dig till de vänner som är bättre på att hantera din nya situation.

Ibland kan de vänner som till en början inte verkade vilja höra talas om din sjukdom, lite senare känna sig redo att prata om den med dig. Försök att vara öppen för att prata om din sjukdom när de känner sig redo.

Om att prata med barn

Det kan vara till fördel att prata öppet och på ett känslomässigt sätt om sjukdomen för barn eller barnbarn. Många små barn känner tidigt av när det är något som inte är som det ska i familjen. Om de känner att något är fel men inte riktigt vet vad, kan de börja inbilla sig det värsta.

Ha ett ärligt samtal med barn och ungdomar på ett språk som de förstår. Med mycket små barn kanske du vill använda dockor eller bilder när du berättar för dom. Berätta på vilket sätt eventuella förändringar i din hälsa kan komma att betyda. Deras reaktioner och behov varierar efter ålder.

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hitta det stöd du behöver

Praktiska tips och verktyg

Ta del av praktiska tips från andra som lever med NET

Praktiska tips och verktyg

NET patient support groups

Patientföreningar inom NET

Patientföreningar för personer som lever med NET kan ofta ge dig både socialt och emotionellt stöd

Hitta en patientförening

Information om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen eller bukspottkörteln samt symtom på NET

Om NET

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.