Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Resor från hemmet

Oavsett om det är en kort semester i Sverige eller en längre utlandssemester på en eller två veckor, finns inget skäl till varför du inte kan fortsätta att resa med NET. Faktum är de flesta som lever med NET skulle säga att du inte ska låta sjukdomen binda dig till hemmet utan fortsätta att göra det du normalt gör.

Att resa kan vara en av de saker du behöver göra för att skapa tid och utrymme till att både reflektera över och landa i din sjukdom, för att stressa ner eller kanske fira ett bra undersökningsresultat eller markera slutet på en särskild behandlingsfas.

Även om du kanske upplever andra sorts problem med att resa jämfört med tidigare – du kanske lättare blir trött eller allmänt tycker att resan känns obekväm, eller upplever fler logistiska problem som att få igenom läkemedlen genom säkerhetskontrollen på en flygplats – allt detta går att hantera om du vet vad som väntar dig och planerar i förväg.

Vad kan vara bra att tänka på när du är bortrest både utomlands och i Sverige?

Kontrollera att dina reseplaner inte sammanfaller med några viktiga kontroller eller läkarbesök. Fråga din läkare eller kontaktsjuksköterska om du känner dig osäker eller om du ska ut på en längre resa.

Resa med läkemedel

Om du behöver ta läkemedel när du är bortrest, be din läkare skriva ut ett intyg där det står vilka läkemedel du har ordinerats och hur ofta du måste ta dem.

Detta är särskilt viktigt om du har flytande eller injicerbara läkemedel med dig och reser via en flygplats eller måste gå igenom andra liknande säkerhetskontroller som begränsar den mängd vätska du får ta med dig eller transport av vassa föremål.

Ta med dig information om dina recept om du behöver mer läkemedel när du är borta. Säkerställ att du har läst de bipacksedlar som medföljer läkemedlen för att kontrollera hur läkemedlen ska förvaras. Om läkemedlet måste förvaras svalt, kontrollera hur länge resan pågår och om du ska till ett varmt klimat, investera i en särskild kylväska för läkemedel.

Om du är tveksam, kontakta din läkare eller kontaktsjuksköterska och be om råd när det gäller resor med läkemedel eller be din patientorganisation om råd.

Christine lever med NET

Christine ger några råd inför resan

00:40

”Det tycker jag går bra att resa, det kan ju vara att man bara ser till att man har sina läkemedel med sig.”

Reseförsäkring

Ett stort problem för många med kroniska sjukdomar, inte bara tumörsjukdom, är vad som händer om de blir sjuka när de är borta, särskilt i ett annat land. Vissa försäkringsbolag kan vara motvilliga att erbjuda reseförsäkring till personer med tumörsjukdom eller andra kroniska sjukdomar som diabetes eftersom det är mer troligt att de gör anspråk.

Det är dock möjligt att få reseförsäkring och den kan innebära att du känner dig lugn och inte behöver oroa dig för vad som händer om du blir sjuk eller förlorar något värdefullt.

Kontrollera alternativen innan du bokar din resa, och var beredd på att fråga flera företag innan du tar en försäkring för att hitta det bästa erbjudandet.

Europeiska medborgare kan ansöka om europeiska sjukförsäkringskortet som är gratis, vilka kan vara lugnande. Detta ger vid behov vård på akutsjukhus inom EU och vissa andra länder, men det ska inte användas som ett alternativ till en reseförsäkring.

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hitta det stöd du behöver

Praktiska tips och verktyg

Ta del av praktiska tips från andra som lever med NET

Praktiska tips och verktyg

NET patient support groups

Patientföreningar inom NET

Patientföreningar för personer som lever med NET kan ofta ge dig både socialt och emotionellt stöd

Hitta en patientförening

Information om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen eller bukspottkörteln samt symtom på NET

Om NET

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.