Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Endoskopi i matsmältningssystemet

Prof. Anders Sundin förklarar hur endoskopi görs och varför

01:32

Under den här undersökningen används en kamera, kallat ett endoskop, för att undersöka matsmältningssystemet. Den böjbara fiberoptiska slangen förs ned via svalgets baksida (gastroskopi) eller via ändtarmen (koloskopi). I båda fallen erbjuds du bedövning före undersökningen.

Läkaren kan också beställa en kapselendoskopi av tunntarmen. Denna innebär att du får svälja en liten kapsel, ungefär lika stor som en tablett, som innehåller en kamera, en ljuskälla och en sändare. Kameran tar sex bilder varje sekund under åtta timmar och överför bilderna till en datamottagare du bär runt midjan.

Endoskopiundersökningar som kan användas för att diagnostisera NET inkluderar:

  • Endoskopi i övre delen av magtarmkanalen
  • Koloskopi
  • Kapselendoskopi i tunntarmen
  • Endoskopiskt ultraljud

Om onormala vävnader hittas under en endoskopi, kan ett vävnadsprov tas under en endoskopi för en biopsi. Resultaten kan bekräfta om provet innehåller neuroendokrina tumörceller.

Bronkoskopi

En bronkoskopi kan utföras för att undersöka luftvägarna och diagnostisera lungsjukdom, såsom NET i lungorna. Ett bronkoskop förs via näsan ned via svalget till lungorna. Detta instrument består av ett böjbart fiberoptiskt material och har en ljuskälla och en kamera i änden.

Före undersökningen appliceras en bedövningsspray i näsan och svalget. Du får sannolikt också lugnande medel för att slappna av.

Lungfunktionstester

Lungfunktionstester, eller spirometri, är en grupp tester som mäter hur bra dina lungor fungerar. Dessa tester kan innebära att du får hålla andan innan du andas ut kraftigt i ett mätinstrument för att se hur kraftigt du kan tömma luft under en kort tidsperiod.

Resultaten används för att diagnostisera vissa typer av lungsjukdomar, såsom NET i lungorna. De mäter också svårighetsgraden på andra lungproblem och kan användas för att kontrollera hur bra behandlingen fungerar för en viss lungsjukdom.

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hitta mer information om NET

Learn about NETs

Om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen, bukspottkörteln eller lungorna samt symtom på NET

Läs om NET
Treating NETs

Behandling av NET

Information om de olika behandlingsalternativen vid NET: operation, strålbehandling samt medicinsk behandling.

Behandling av NET
FAQs by experts

Vanliga frågor om NET

Har du en fråga om NET? Se om den har besvarats av en av våra NET- experter

Vanliga frågor

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.