Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden
Denna hemsida är för personer som är intresserade av NET i Norden

Oktreotidscintigrafi

En oktreotidscintigrafi – kallas även somatostatinreceptorscintigrafi (SRS) – kan användas för att upptäcka vissa neuroendokrina cancerceller i kroppen. Undersökningen kräver flera scintigrafier, som vanligtvis tas under 2 dagar.

Den första dagen får du en injektion som innehåller mycket små mängder av en radioaktiv substans som kallas oktreotidsökare.

Oktreotid är ett läkemedel som i hög grad liknar somatostatinNeuroendokrina celler med somatostatinreceptorer på ytan drar till sig och fäster på spårämnet oktreotid.

Senare samma dag tas den första uppsättningen bilder för att studera var i kroppen cellerna har  plockat upp spårämnet, vilket kan indikera var vissa neuroendokrina cancerceller är lokaliserade. Ytterligare oktreotidscintigrafier tas vanligtvis under de följande 24 till 48 timmarna för att få detaljerade bilder.

Skelettscintigrafi

En skelettscintigrafi är en bildundersökning som använder mycket små mängder radioaktiv substans för att fastställa om den neuroendokrina tumören (NET)  har spridit sig till skelettet från andra delar av kroppen.

Under en skelettscintigrafi undersöks vanligtvis hela kroppen. Om resultatet visar skelettskada som kan vara orsakad av tumören kan flera diagnostiska undersökningar vara nödvändiga, såsom DT-, MR-undersökning eller biopsi.

MIBG-scintigrafi

En MIBG-scintigrafi är en annan bildundersökning som kan utföras för att hitta var i kroppen de neuroendokrina tumörerna (NET) är lokaliserade. Den används dock mindre ofta än en oktreotidscintigrafi.

Vid undersökningen injiceras en substans som kallas en isotop i venerna. MIBG-scintigrafin har fått sitt namn efter kemikalien jod-131-metaiodobenzylguanidine eller bara MIBG, på vilken isotopen sitter.

Efter injektionen förflyttar sig isotopen runt i kroppen och fastnar på alla onormala områden. Flera timmar eller dagar senare undersöks patienten igen, denna gång med en gammakamera för att studera vilka områden som tagit upp isotopen.

Detta innebär att läkaren kan identifiera och precisera onormala områden med neuroendokrina tumörer.

Positronemissionstomografi (PET)

En PET-undersökning är en unik typ av bildundersökning som innebär att läkaren kan se hur organen och vävnaderna i kroppen faktiskt fungerar. Denna undersökning innebär att en liten dos av en radioaktiv kemikalie, som kallas ett spårämne, injiceras i en ven i armen.

PET-undersökningar kan upptäcka och registrera den energi som spårämnet avger i cellerna. Därefter skapas detaljerade tredimensionella bilder från PET-undersökningen via en dator. En PET-undersökning utförs vanligtvis tillsammans med en DT-undersökning för att bygga upp en bild av NET-tumörens storlek, lokalisering och status.

Vissa typer av radioaktiva spårämnen kan användas vid PET-undersökningar för att upptäcka särskilda typer av NET:

Dela:

Betygsätt detta innehåll

No votes yet.
Please wait...

Hittar mer information om NET

Learn about NETs

Om NET

Information om NET som utgår från tunntarmen, bukspottkörteln eller lungorna samt symtom på NET

Läs om NET
Treating NETs

Behandling av NET

Information om de olika behandlingsalternativen vid NET: operation, strålbehandling samt medicinsk behandling.

Behandling av NET
FAQs by experts

Vanliga frågor om NET

Har du en fråga om NET? Se om den har besvarats av en av våra NET- experter

Vanliga frågor

Vi använder oss av cookies för att säkerställa att du får det bästa utbytet av vår hemsida. Klicka här för mer information.
Ipsen
Denna hemsida har utvecklats av Ipsen i samarbete med patienter som lever med NET och sjukvårdspersonal som dagligen träffar patienter med NET. Ipsen vill rikta sitt varma tack till alla som bidragit med djup kunskap,  värdefulla insikter och personliga berättelser. Besök www.ipsennordic.com för mer information om oss. Hemsidans design och utveckling är producerad av Kanga Health Ltd.